19 Eylül 2015 Cumartesi

SAFRANBOLU SAFRANI


Safran (Crocus Sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisidir. Toprak altı kısmı çok yıllık, toprak üstü kısım ise tek yıllıktır. Safran bitkisinin toprak altı kısmı ülkemizde ortalama üç yıl toprak altında bırakılır. Toprak üstü kısım çiçek verdikten sonra ince uzun yeşil yaprakları kurur.


Çiçekler 6 adet taç yapraktan oluşur. Bu taç yapraklar erguvani mor renktedir. Çiçeklenme ekim ayının ikinci haftasında başlayarak kasım ayının ikinci haftasına kadar devam etmektedir. Çiçek verimi soğan yumrularının büyüklüğüne göre değişmektedir. Çiçeğin  asıl önemli kısmı dişi organıdır. Dişi organ 2,5- 3,5 cm boyunda , ipliksi görünüşlüdür. Bu dişi organ üç parçadan oluşmaktadır. Bu kırmızı parçalara "safran" denilmektedir. Kırmızı dişi organlar sarı erkek organlardan arındırılmalıdır.


Safran boya,kozmetik,ilaç sanayi ile halk hekimliğinde ve baharat olarak kullanılmaktadır. Safran kendi ağırlığının 100bin katı kadar boyama gücüne sahiptir. Baharat olarak kullanımda dişi ve erkek organları karışık olarak piyasa sürülebilmektedir.





Safranın dünyada; İran-Azerbeycan-Hindistan-Pakistan ve Çin'de yetiştirildiği bilinmektedir. Ülkemizde ise geniş alanda ekimi Safranbolu ilçemizde yapılmaktadır. Yapılan teknik analizler ile elde edilen bilgilerde "Safranbolu safranı"nın en kaliteli safran çeşitlerinden biri  olduğu görülmüştür.Bu çerçevede "Safranbolu safranı"tescillenmiştir.


























Safran dünyada en çok sahteciliği yapılan baharat olarak görülmektedir. Bu sahtecilik "Aspir" bitkisi vasıtasıyla yapılmaya çalışılmaktadır. Aspir safran özelliklerinin hiçbirini taşımayan tek yıllık yağlık bir bitkidir.
ASPİR BİTKİSİ
 
ASPİR

2014 yılında bütün resmi işlemlerimizi  tamamlayarak Karabük il ve Safranbolu ilçe tarım müdürlüklerinin destek ve kontrolünde safran üretim tesisi kurarak "Safranbolu Safranı" üretimine başlamış bulunmaktayız.

Detaylı bilgi için,

gonensafran@gmail.com  adresine mail yoluyla ulaşabilir veya,
aşağıdaki telefon numaraları ile irtibat kurabilirsiniz.
05437387853- (Semih Gönen)
05335404436- (Didem Gönen)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder