3 Aralık 2018 Pazartesi

SAFRAN VE DEPRESYON




Depresyon çağımızın en büyük problemlerinden bir tanesi. Yoğun stres altında çalışıyor, Şehrin karmaşasından uzak kalamıyor ve bunlardan etkileniyoruz. Stres altında bulunmak ise yaşam kalitemizi her geçen gün düşürmekte. Buna bağlı olarak çeşitli tıbbi tedavilere başvuruyoruz. Antidepresanlar  artık en çok kullanılan ilaçlar listesinde ilk sıralarda bulunuyor. Böylesine fazla kullanılan bir ilaca karşı yan etkileri bakımından şüphe duyuluyor.

Yapılan son çalışmalar depresyon tedavisinde mevcut ilaçların yanı sıra bitkisel çözümler olabileceğini de göstermiştir.  Geleneksel olarak tedavi edici olarak kullanılan Safran yapılan çalışmalarla bilimsel olarak da depresyon tedavisinde kullanılabileceği düşünülmeye başlamıştır. Hayvan deneylerinde safranal ve crocin bileşiklerinin, dengeli dopamin, norepinefrin ve serotonin seviyelerini koruyarak anti-depresan etkileri gösterebileceğini izlenmişti. (Hosseinzadeh ve ark., 2004)

Safran ile ilgili yapılan diğer çalışmalarda benzer sonuçlar göstermiştir. İnsanlardaki çalışmalar hem endişe(anksiyete) hem de depresyon için faydalı olduğunu göstermektedir. İranlı 40 yetişkin depresyon hastası, üzerinde 8 haftalık bir araştırma yapıldı. Rastgele seçilen hastalara sabah ve akşam 15 mg Crocus(safran) bitkisinin bir petal kapsülünü veya sabah ve akşam 10 mg Fluoksetin (Prozac) verildi. 8 haftalık deneme sonunda, Safranın ilaç kadar etkili olduğu görülmüştür. Hamilton Depresyon Ölçeği ile yapılan değerlendirmede Fluoksetin (Prozac), 20 hastanın 17'si ile % 85'lik yanıt veren bir orana sahipti ve safran % 75 oranında yanıt vermiştir. (Basti ve ark., 2007).Gene Hamilton Depresyon ölçeği ile hesaplanan değerlendirmede,  imipramin (eski stil antidepresan trisiklik ilaç) ile 6 haftalık bir çalışmada araştırmacılar safran ile önemli ölçüde daha iyi sonuçlara ulaşmıştırlar. (Akhondzadeh vd., 2005).

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki, safranın düzenli kullanımı anksiyete(endişe) ve depresyon tedavisinde önemli bir aktör olacaktır.

Orijinal metin: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/inner-source/201601/saffron-emotional-health?fbclid=IwAR3updAlPirYjEQmx__1-vm-juxwkJ6g8rkD8ZUn86XUsNSObwvxQ79PkPY

Referanslar:

Akhondzadeh Basti A, Moshiri E, Noorbala AA, Jamshidi AH, Abbasi SH, Akhondzadeh S. Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: a pilot double-blind randomized trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2007 Mar 30;31(2):439-42.
Chung CP et al. Salomon. Increased oxidative stress in patients with depression and its relationship to treatment. Psychiatry Res., 206 (2013), pp. 213–216
Hosseinzadeh H. et al.  Antidepressant Effect Of Crocus Sativus L. Stigma Extracts And Their Constituents, Crocin And Safranal, In Mice present at : I International Symposium on Saffron Biology and Biotechnology , May 2004
Hausenblas HA, Saha D, Dubyak PJ, Anton SD Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials. J Integr Med. 2013 Nov;11(6):377-83.
Modabbernia A, et al. Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology (Berl). 2012 Oct;223(4):381-8.
Moshiri M, Vahabzadeh M, Hosseinzadeh H. Clinical Applications of Saffron (Crocus sativus) and its Constituents: A Review. Drug Res (Stuttg). 2014 May 21.
Sarris J.,  et al. Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: a review of psychopharmacology and clinical evidence Eur. Neuropsychopharmacol, 2011; 21:841–860
Talaei A et al. Crocin, the main active saffron constituent, as an adjunctive treatment in major depressive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled, pilot clinical trial. J Affect Disord. 2015 Mar 15;174:51-6.
Yarnell E. Russell L Common Uses for Crocus. NDNR 2008 October: 21